Konya 20’lik Diş Çekimi, Konya 20 Yaş Diş Çekimi, Konya Gömülü Diş Çekimi için Uzm. Dt. Rana Demir Özel Diş Polikliniğinden randevu alabilirsiniz.

20 yaş dişleri üçüncü büyük azı dişleridir. 17-27 yaşları arasında sürmesi beklenir. Çene kemiklerinde yeterli yer olmadığı durumlarda veya 20 yaş dişinin yatay pozisyonda bulunduğu durumlarda sürme işlemi gerçekleşemez ve hastada birtakım sorunlara sebep olabilir.

20 yaş dişlerinin çekimi gerekli midir?

Doğru pozisyonda bulunan ve düzgün sürmüş sağlam 20 yaş dişlerinin çekilmesi gerekmez.

20 yaş dişleri hangi durumlarda çekilmelidir?

  • 20 yaş dişleri çene kemiğinde yeterli yer bulamadıklarında ağız içerisinde çeşitli sorunlara sebep olurlar. Tam olarak gömülü (hem diş eti hem de çene kemiği içinde gömülü) kalabildikleri gibi, sadece diş eti altında yarı gömülü olarak da bulunabilirler.
  • Tam gömülü 20 yaş dişleri komşu dişe zarar verecek bir pozisyonda değil ise ve hastada bir şikâyete sebep olmuyorsa yıllık takibi röntgen yardımıyla yapılmak suretiyle ağızda bırakılabilir.
  • Yarı gömülü olma durumunda diş etinde enfeksiyonlara ve ağız kokusuna sebep olurlar. Bu enfeksiyonlar sık tekrar ediyorsa ve dişin ağız içine sürmesi mümkün değilse 20 yaş dişi çekilmelidir.
  • Çapraz konumda duran bir 20 yaş dişi ağız içine sağlıklı süremeyeceği gibi önündeki dişe de zarar verebilir. Eğer diş sürmeye çalışırken komşu dişe zarar veriyorsa çekimi düşünülmelidir.
  • 20 yaş dişleri en arkada yer aldıklarından temizlenmesi ve bakımı zordur. Bu sebeple erken çürüyebilir ve ağrıya sebep olabilir. Bu durum 20 yaş dişinin çekimini gerektirebilir.
  • Gömülü 20 yaş dişleri etrafında kist oluşturabilir. Bu durumda da dişin çekilmesi ve kistin alınması gerekir.

20 yaş diş çekimi sonrası ağrı olur mu?

İyi yapılan bir cerrahi çekim sonrasında hekiminizin tavsiyelerine de dikkat ederseniz fazla ağrı oluşmaz. Oluşan ağrı basit ağrı kesicilerle kontrol altına alınabilir.

20 yaş diş çekimi sonrası yüzüm şişer mi?

Bu durum çekimin zorluk derecesine ve kişinin yapısına göre değişkenlik gösterebilir. Şişlik oluşmaması için yanak bölgesine 24 saat buz uygulamanız faydalı olacaktır.

Operasyon sonrası nelere dikkat etmeliyim?

Çekim sonrası ilk 24 saat tükürme, gargara yapma, diş fırçalama yapılmamalıdır. Yüzünüze 24 saat boyunca buz kompres uygulamanız faydalıdır. (Buz kompresi bir beze sarıp 10 dakikada bir 5 dakika dinlendirerek gün boyu uygulamalıyız.) Çekim sonrası sıcak besinler ve sert gıdalardan 2 gün boyunca kaçınmak gerekir. Doktorunuz önerdiyse ağrı kesici ilaçlar ve antibiyotik düzenli olarak kullanılmalıdır. İyileşme sürecini bozacağından ilk 48 saat sigara içilmemelidir.

Gömülü Dişler

Sıklıkla 20 yaş dişleri gömülü kalırken bazen köpek dişleri, kesici dişler ve küçük azı dişleri de çeşitli sebeplerle gömülü kalabilir. Gömülü dişlerin ortodontik tedaviler yardımı ile ağız içine sağlıklı şekilde sürmesi sağlanabilir. Bazı durumlarda ise gömülü dişlerin cerrahi olarak alınması gerekebilir ve bazen de hiçbir soruna sebep olmayan bir gömülü diş var ise düzenli takibini yapmak kaydıyla yerinde bırakılabilir.

Çene Kistleri

Çene kistlerinin büyük çoğunluğunu odontojonik (diş kaynaklı) kistler oluşturur. Ağrı veya şişliğe sebep olarak hasta tarafından fark edilebilir veya hiçbir rahatsızlığa sebep olmadan hekim tarafından kontrol amaçlı çekilen radyografilerde tesadüfen görülebilirler. Diş kaynaklı kistler genellikle iyi huylu ve yavaş büyüyen oluşumlardır. Fark edildiği zaman alınması gereklidir. Zamanında alınmadığı takdirde büyük boyutlara ulaşıp çene kemiğinin zayıflamasına sebep verebilirler.