Gülümsediği zaman bembeyaz dişlerin ortaya çıkması herkesin hayali olsa da bu durum farklı nedenlerden dolayı her zaman gerçekleşemiyor. Bazı kişilerin doğal diş rengi sarıyken bazı kişilerin dişleri gün içerisindeki tüketim alışkanlıkları nedeniyle dişleri beyaz bir görünüme sahip olmayabiliyor. Dişler düzenli olarak fırçalansa dahi çoğu zaman diş sararmaları önlenemeyebiliyor. Kişilerin özgüvenini olumsuz yönde etkileyebilen bu durum aslında kolaylıkla bir sorun olmaktan çıkarılabiliyor. Günlük hayatta kullanılan diş macunlarının ve parlatıcıların yeterli olmadığı durumlarda diş beyazlatma yöntemlerine başvurulabiliyor. Bununla birlikte protez dişler, kaplamalar, zirkonyum ve yaprak porselenler renk olarak hastanın dişleri ile uyumlu olacak şekilde tasarlanıyorlar. Zaman içerisinde renkleri değişmediği gibi diş beyazlatma işlemi ile de renk değiştirmiyorlar. Diş beyazlatma işlemlerinin kaplamalara ve protezlere herhangi bir zararı bulunmuyor.
Diş Beyazlatma Bleaching Nedir?
Dişlerin mine ve dentin tabakalarına çeşitli nedenlerle nüfus eden renklenmelerin giderilmesi ve dişlerin önceki tonuna göre ağartılması işlemine diş beyazlatma (Bleaching) deniliyor. Zamanla dişlerin doğal renklerinde meydana gelen koyulaşmalar diş taşı temizliği ve polisaj yapılarak giderilebiliyor. Ancak bu uygulamalar ile giderilmesi söz konusu olmayan renklenmelerin giderilmesi ya da dişin doğal renginin birkaç ton daha açılması mümkün olabiliyor. Bu durumda dişlere porselen yaptırılması yerine daha koruyucu bir yöntem olduğu bilinen beyazlatma yöntemi uygulanıyor. Diş beyazlatma diğer bir deyişle Bleaching işleminden sonra dişlerin durumuna göre 4 – 5 tona kadar açılma elde edilebiliyor.
Diş Beyazlatma Kalıcı mı?
Diş beyazlatma işleminden alınan sonuç, kişinin diş yapısına bağlı olarak değişmekle birlikte ortalama 6 ay ile 2 yıl arasında kalıcı oluyor. Bununla birlikte dişler asla başlangıçtaki rengine dönmüyor. Sürekli kahve, sigara, kırmızı şarap gibi maddelerin tüketiliyor olması ve kişinin beslenme alışkanlığı dişlerin beyazlığını kaybetmesine yol açabiliyor. Bu nedenle; diş beyazlatma işleminden 6 ay sonra kontrol edilerek gerekli görüldüğü takdirde diş taşı temizliği, polisaj ve İkinci bir seans diş beyazlatma tavsiye edilebiliyor.
Diş Beyazlatma Teknikleri Nelerdir?
Diş beyazlatma yöntemleri uygulama tekniğine göre iki farklı türe ayrılıyor:
Ofis Tipi Diş Beyazlatma (Office Bleaching): Bu yöntem klinik ortamında diş hekimi tarafından uygulanan bir teknik olup hızlı ve etkili bir sonuç alınmasını sağlıyor. Yaklaşık 15 dakikalık 2-3 seanstan oluşan ofis tipi diş beyazlatma işleminde seansların sayısı elde edilmek istenilen sonuca ve kişinin diş hassasiyetine göre azaltılıp artırılabiliyor. İşleme başlanmadan önce kalıcılığın artırılabilmesi için diş taşı temizliğinin yapılması gerekiyor. Diş beyazlatma işleminden önce diş rengi seçiliyor, diş etlerinin zarar görmesinin engellenmesi için koruyucu madde sürülüyor. Yüksek oranda oksijen içeren bir beyazlatma ürünü olan diş beyazlatıcı kimyasal jel, lazerler de dahil olmak üzere çeşitli ışık kaynaklarıyla aktive edilerek uygulanıyor. Jel dişlerde belirli bir süre bekletildikten sonra temizleniyor ve diş rengi kontrol ediliyor. Gerekli görüldüğü takdirde seanslara devam ediliyor. Ofis tipi diş beyazlatma işlemi yalnızca ön sekiz dişi etkiliyor. Diş beyazlatma işleminin etkisinin tam anlamıyla görülebilmesi için 24 saat beklenmesi faydalı oluyor.
Ev Tipi Diş Beyazlatma (Home Bleaching): Klinik ortamı dışında kişinin evinde ya da işyerinde kendisi için özel olarak hazırlanmış plaklar ya da kullanıma hazır aparatlar yardımıyla gerçekleştirilen bir yöntem olma özelliğini taşıyor. Kişinin alt ve üst çenesinden alınan ölçüye göre özel diş beyazlatma plağı hazırlanıyor. Diş hekimi tarafından hastaya uygun diş beyazlatıcı jel seçilerek doz ayarlaması yapılıyor. Belirlenen zaman boyunca kişi, içerisine diş beyazlatıcı jel yerleştirdiği kalıpları dişlerine takıyor. Bu uygulamanın daha pratik olması nedeniyle genellikle geceleri yapılması tercih ediliyor. Ev tipi diş beyazlatma işlemlerinde beyazlatıcı jelin fazla uygulanmamasına dikkat edilmesi gerekiyor. Fazla uygulandığı takdirde plak içerisinden taşan beyazlatıcı jel, diş etlerini tahriş edebiliyor. Bu tarz bir durumla karşı karşıya kalındığında diş etlerinin hemen yıkanması ve E vitamini içeren bir kremin tahriş olan yüzeye uygulanması öneriliyor.
Evde uygulanan beyazlatma ürünlerinin hidrojen peroksit konsantrasyonu klinik ortamında hekimler tarafından kullanılan diş beyazlatma ürünlerine oranla çok daha düşük oluyor. Bunun doğal bir sonucu olarak ofis tipi beyazlatma işlemlerinden çok hızlı ve etkili sonuçlar alınması mümkün hale geliyor. Ofis tipi beyazlatma işlemlerinde diş hekimi hastanın diş etlerine ve yumuşak dokumalarına tam bir koruma sağlıyor. Bu sayede ev tipi beyazlatma işlemlerinde karşılaşılması riski bulunan beyazlatıcı jelin diş etlerini tahriş etmesi riski, ofis tipi beyazlatma işlemlerinde söz konusu olmuyor. Ofis tipi beyazlatma işlemlerinde hastanın sağlığı ve elde edilen beyazlatma etkisi açısından optimum sonuçlar elde edilebiliyor.
Diş Beyazlatma İşlemi Ne Kadar Sürüyor?
Diş beyazlatma işleminin kaç seans süreceği, dişteki renklenmeye bağlı olarak 2-3 seans arasında değişiklik gösteriyor. 15 dakikalık periyotlar halinde üç kez gerçekleştirilen diş beyazlatma işleminden önce diş etlerinin zarar görmesini engellemek için koruyucu madde sürülüyor. Ardından dişlere beyazlatıcı jel uygulaması yapılıyor.
Diş Beyazlatma Fiyatları Ne Kadar?
Diş hekimleri tarafından sunulan en önemli estetik ve kozmetik tedavilerden biri olan diş beyazlatma işleminin maliyeti diğer diş estetiği tedavilerine göre daha düşük oluyor. Aynı zamanda hızlı bir şekilde uygulanarak kısa süre içerisinde sonuç elde edilebiliyor. Diş beyazlatma işlemi fiyatları uygulanacak olan yönteme ve cihazlara göre farklılık gösterebiliyor. Birçok kritere göre belirlenen diş beyazlatma fiyatları söz konusu olduğunda; uygulama seanslarının sıklığı, diş beyazlatma yöntemlerinin kombine uygulanıp uygulanmadığı gibi faktörler incelenerek hasta özelinde bir tedavi planı ve bütçe oluşturuluyor. Ev tipi diş beyazlatma fiyatları ofis tipi diş beyazlatma işlemi fiyatlarına göre daha uygun oluyor.
Diş Beyazlatma Yöntemleri Nelerdir?
Bembeyaz dişlere ve estetik bir görünüme sahip olmak kadın erkek fark etmeksizin her yaş grubundaki insanlar için çok önemli olsa da farklı etkenler nedeniyle bu her zaman mümkün değildir. Bazı kişilerin doğal diş rengi sarıdır bazı kişilerin ise yeme içme alışkanlıkları nedeniyle dişlerinde renklenmeler meydana geliyordur. Bu durumda düzenli olarak diş fırçalansa, doğru ağız ve diş bakımı uygulansa dahi dişlerin sararmasının önlenmesi mümkün olmayabilir.
Bazı kişilerin dişlerinde doğumsal bazı kişilerin dişlerinde ise birtakım antibiyotik kullanımı gibi nedenler sonucunda içsel renklenmeler olabilir. Bunun yanı sıra sıklıkla tüketilen çay, kahve, şarap, meyve suyu gibi dişlerde renklenmelere neden olabilen yiyecek ve içecekler de dişlerde dışsal renklenmeler oluşmasına yol açabilir. Bu etkenler sonucunda dişlerin doğal beyazlığı gölgelenebilir ve istenilen beyaz dişlerden uzaklaşılabilir.
Bununla birlikte dişlerde istenilen beyazlığın elde edilebilmesi için uygulanabilecek bazı yöntemler vardır. Bleaching işleminden yararlanılarak dişlerde meydana gelen renklenmelerin giderilmesi ve daha beyaz dişlere kavuşulması mümkündür. Ancak diş beyazlatma yani bleaching işlemi diş taşı temizliğinden sonra uygulanan polisaj işlemi ile karıştırılmamalıdır. Diş beyazlatma diğer bir deyişle bleaching prosedürü farklı yöntemlerle uygulanabilir.
Ofis Tipi Diş Beyazlatma (Klinik Ortamında Beyazlatma)
Ofis tipi diş beyazlatma yani office bleaching klinik ortamında diş hekimi tarafından uygulanan bir diş beyazlatma prosedürüdür. Hızlı ve etkili sonuçlar alınmasını sağlayan bu prosedür genellikle 15 dakikalık 2-3 seans şeklinde gerçekleştirilir. Kaç seanslık uygulama yapılacağı kişinin dişlerindeki mevcut duruma, kişinin diş hassasiyetine ve elde edilmek istenilen sonuca göre değişiklik gösterir. Ofis tipi diş beyazlatma prosedürü uygulanmadan önce daha uzun süreli bir etki elde edilebilmesi için hastaya diş taşı temizliği yapılır. Elde edilmek istenilen diş rengi belirlendikten sonra işlem sırasında diş etlerinin herhangi bir zarar görmesini engellemek için koruyucu maddeler sürülür. Ofis tipi diş beyazlatma prosedüründe yüksek oranda oksijen içeren beyazlatma ürünleri olan diş beyazlatıcı kimyasal jeller lazer gibi farklı ışık kaynakları kullanılarak aktive edilir. Uygulanan jel dişlerde belirli bir süre bekletildikten sonra temizlenerek elde edilen diş rengi kontrol edilir. Gerekli görülürse seanslar devam ettirilir. Kısa sürede etkili bir beyazlığa sahip olmayı sağlayan ofis tipi diş beyazlatma yöntemi hasta açısından da diş hekimi açısından da zaman kazandıran bir prosedürdür. Elde edilen sonucun kalıcılığının sağlanması için uygulamanın ardından belirli noktalara dikkat edilmesi çok önemlidir. Diş beyazlatma işleminden sonra dişlerde geçici bir hassasiyet oluşabilir. Doğal olarak kabul edilen bu durum birkaç gün içinde kendiliğinden düzelir.
Lazer Beyazlatma (Işıkla Beyazlatma)
Mine ve dentini hafifleten güç destekli bir beyazlatma işlemi olan Lazer beyazlatma; tam arklı bir ağartma lambası ve ışıkla etkinleştirilen %35 peroksit jeli kullanımıyla gerçekleştirilir. Güvenli, etkili ve son derece hızlı olan bu yöntem kısa zamanda çok daha beyaz dişlere sahip olmak isteyen kişiler için idealdir.
Lazer beyazlatma ışıkla etkinleştirilen beyazlatma jeli, derin lekelerin ve renk bozulmalarının giderilmesi için dişlere hafif bir şekilde nüfuz eden bilimsel olarak formüle edilmiş, pH dengeli bir hidrojen peroksit olarak tanımlanabilir. Hidrojen peroksit jelinin parçalanması sonucunda oksijen mineye ve dentine girer. Böylece dişin yapısında herhangi bir değişikliğe neden olmadan renkli maddelerin beyazlamasını sağlar.
Prosedür öncesinde dudaklar ve diş etleri herhangi bir zarar görmemesi için izole edilir. 15 dakikalık seanslar için özel olarak tasarlanmış olan ışıkla etkinleştirilecek olan beyazlatma jeli uygulanır. 15 dakikalık her seans sonrası beyazlatma jeli durulanarak temizlenir ve gerekli durumlarda üçe kadar seans tekrarlanır.5 dakika kadar süren bir florür tedavisiyle Lazer diş beyazlatma prosedürü tamamlanır.
Ev Tipi Diş Beyazlatma
Ev tipi diş beyazlatma diğer bir deyişle Home bleaching diş hekimi kontrolünde ancak diş hekiminin hazırladığı malzemelerle kişinin evinde kendi başına uyguladığı diş beyazlatma prosedürüdür. Ev tipi diş beyazlatma uygulaması yapılacak olan hastaların diş beyazlatma süreçleri diş hekimi tarafından kişi özelinde planlanır. Bu kapsamda kişiye özel ölçümler ve analizler yapılır. Bunun sonucunda kişiye özel olarak plaklar hazırlanır. Diş hekiminin verdiği plaklara kişi, yine diş hekiminin verdiği diş beyazlatma jelini belirtilen ölçüde sürer. Ev tipi diş beyazlatma prosedürünün başarılı olması için plaklar diş hekiminin belirttiği süre boyunca düzenli bir şekilde kullanılmalıdır. Tercih edilen genellikle daha pratik olduğundan dolayı diş plaklarının gece takılmasıdır. Ev tipi diş beyazlatma yönteminde en çok dikkat edilmesi gereken konulardan biri diş hekiminin verdiği diş beyazlatma jelinin kullanım miktarının iyi ayarlanmasıdır. Beyazlatma jelinin normalden fazla uygulanması durumunda plakların içerisinden taşması ve diş etlerini tahriş etmesi riski vardır. Böyle bir durumla karşılaşılması durumunda diş etleri hemen bol suyla yıkanarak temizlenmelidir ve tahriş olan yüzeye E vitamini içeren krem uygulanmalıdır.
Tek Diş Beyazlatma (Kanal Tedavili Dişleri İçten Beyazlatma)
Çay, kahve, sigara, kırmızı şarap gibi renklendirici özelliğe sahip olan yiyecek ve içeceklerin kullanımının yanı sıra kanal tedavisi uygulaması ya da travma sonucu dişin içindeki canlı doku ölebilir ve dişlerde renklenme meydana gelebilir. Renklenme tüm dişlerde oluşabileceği gibi bazı durumlarda tek dişte de ortaya çıkabilir. Bu tür durumlarda tek diş beyazlatma prosedürü uygulanır.
Tek diş beyazlatma prosedürü genellikle kanal tedavisinden dolayı renkleşme meydana gelen dişlere uygulanır. Dişlerdeki dolgular çıkarılır. Açılan boşluğa diş beyazlatma jeli sürülür. Geçici dolguyla sıkı bir şekilde kapatılan dişlerde istenilen ton elde edilene kadar lazerle diş beyazlatma uygulaması sürdürülebilir. Bu prosedürde istenilen beyazlığın elde edilmesi için diş beyazlatma kimyasalları lazerle aktive edilir.
Tek diş beyazlatma prosedürünün kalıcılığı hastanın renklenmeye yol açabilecek sıvılar ve sigara kullanımı durumuna göre değişebilir. Gerekli görülmesi durumunda 4-6 ayda bir 1-2 seans ile desteklenerek tek diş beyazlatma işleminden elde edilen sonuç kalıcı hale getirilebilir. Dişlerde istenilen beyazlamanın elde edilmesi kişi özelinde ağız ve diş sağlığına göre değişiklik gösterebilen bir süreçtir.
Kombine Diş Beyazlatma (Ev+Ofis Tipi Beyazlatma)
Kombine diş beyazlatma dişlerinin tümünün renginden memnun olmayan kişilere uygulanabilecek etkili bir diş beyazlatma prosedürüdür. Farklı nedenlere bağlı olarak renk değişikliği oluşan dişlerin renklerinin değiştirilmesi ya da kişiye özel diş renginin birkaç ton açılması için tercih edilebilir. Ev tipi diş beyazlatma ve ofis tipi diş beyazlatma yöntemlerinin bir arada uygulandığı bu prosedürde hastaya ofis tipi diş beyazlatma işlemi uygulandıktan sonra elde edilen beyazlık ev tipi diş beyazlatma uygulaması ile desteklenir. Bu yöntemin uygulanması genellikle ileri derecede renklenmenin olduğu kişilerde tercih edilir.
Diş Beyazlatma İşleminin Yan Etkisi Var mıdır?
Diş beyazlatma bu alanda deneyimli ve uzman diş hekimleri tarafından hasta özelinde belirlenen tekniklerle ve doğru şekilde uygulandığı takdirde herhangi bir zarara neden olmaz.
Ancak diş beyazlatma işleminden sonra dişlerde geçici bir hassasiyet oluşması söz konusu olabilir. Belirli bir süre içerisinde kendiliğinden geçecek olan diş hassasiyeti doğal bir durum olarak kabul edilir.
Diş beyazlatma sonrası ortaya çıkan hassasiyet halinde soğuk ve sıcak yiyecek ve içeceklerin tüketimi kısıtlanmalıdır. Bu hassasiyet genellikle birkaç gün içinde geçmekle birlikte diş hassasiyetini gidermeye yönelik formüle edilen jellerin ve diş macunlarının kullanılması kişinin konforunu artırması nedeniyle tercih edilebilir.
Diş Beyazlatma Sonrasında Hassasiyet Oluşur mu?
Diş beyazlatma işlemi ofis tipi ve ev tipi diş beyazlatma yöntemleri ile gerçekleştirilebilir. Ofis tipi diş beyazlatma işleminden sonra dişlerde geçici süreli sıcak – soğuk hassasiyeti meydana gelebilir.
Ortaya çıkan bu durum genellikle bireyin konforunu ciddi olarak etkileyecek düzeyde değildir. Sıcak ya da soğuk yiyeceklerin ve içeceklerin tüketilmesi halinde ortaya çıkar. Diş beyazlatma sonrası oluşan hassasiyet geçene kadar sıcak ve soğuk yiyecek ve içecek tüketiminden kaçınılmalıdır.
Diş beyazlatma işleminden sonra oluşan hassasiyet genellikle kendiliğinden geçmekle birlikte hassasiyet giderici jel ya da diş macunu kullanılması kişinin konforunu artıran bir etken haline gelebilir.
Ev tipi diş beyazlatma uygulamasında diş hassasiyeti oluşması halinde diş hekimi ile iletişime geçilmeli, gerekirse uygulamaya ara verilmelidir.
Diş Beyazlatma İşlemleri Kimlere Uygulanmaz?
Diş beyazlatma işleminin uygulanma kararı kişi özelinde yapılan değerlendirmeler sonucu verilir. Aynı şekilde diş beyazlatma prosedürünün hangi teknikle uygulanacağı da hasta özelinde farklılaşabilir. Bu yüzden diş beyazlatma yaptırmak isteyen hastalar diş hekimine müracaat ettiğinde hastanın dişleri ve diş etleri diş hekimi tarafından değerlendirilir. Dişlerin ve diş etlerinin sağlıklı olması ve uygulamaya engel bir durumu olmaması halinde uygulanacak yöntem belirlenebilir.
Diş beyazlatma uygulaması bu işlemden zarar görmesi riski nedeniyle diş kökleri açıkta olan, diş eti problemleri yaşayan, yaygın çürükleri ve ciddi diş hassasiyeti bulunan, ön dişlerinde diş beyazlatma işlemine yanıt vermeyecek ve prosedür sonrası renk farklılığı oluşmasına neden olabilecek dolgu gibi restorasyonlar bulunan, diş minesi çok şeffaf olduğundan istenilen etki sağlanamayacak olan kişilere uygulanmaz. Ayrıca 18 yaş altındaki kişiler ve hamileler de diş beyazlatma uygulaması için aday değildir.
Diş Beyazlatma Sonrası Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
Diş beyazlatma sonrası dişlerde geçici bir hassasiyet olabilir. Bu nedenle ilk birkaç gün sıcak ya da soğuk yiyecek ve içeceklerin tüketiminden kaçınılmalıdır. Dişlerdeki hassasiyeti giderecek jeller ya da diş macunları kullanılabilir.
Elde edilen sonucun uzun süreli kalıcı olabilmesi için dişler günde en az iki kez fırçalanmalı ve düzenli olarak diş ipi kullanılmalıdır. Ayrıca ağız ve diş sağlığının korunabilmesi için düzenli diş hekimi muayeneleri aksatılmamalıdır.
Diş beyazlatma uygulamasından sonraki erken dönemde dişler renklenmeye çok yatkın olur. Diş beyazlatma işleminin ardından 7 ila 10 gün dişlerde renklenmeye neden olabilecek çay, kahve, sigara ve diğer tütün ürünleri, salça, kırmızı şarap, çikolata, vişne suyu, karamel gibi maddelerin tüketiminden uzak durulmalıdır.
Diş Beyazlatma İşlemi Ağrılı mıdır?
Diş beyazlatma bu prosedür konusunda yeterli deneyime ve uzmanlığa sahip diş hekimleri tarafından, doğru tekniklerle uygulandığı takdirde acıya ya da ağrıya neden olması söz konusu değildir.
Bunun yanı sıra diş beyazlatma işlemi uygulanaca hastanın diş ve diş eti sağlığında uygulamaya engel bir durum olmaması da çok önemlidir. Eğer diş ve diş eti problemleri bulunan hastalara, bu sorunlar giderilmeden önce diş beyazlatma yapılırsa farklı sorunlarla karşılaşılması riski vardır.
Diğer yandan diş beyazlatma işleminden sonra hastanın dişlerinde geçici bir hassasiyet oluşması söz konusu olabilir. Bu durumun hastanın yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilememesi için hassasiyet giderici jellerin ve diş macunlarının kullanımı uygun olabilir.