Konya Kanal Tedavisi, Meram Kanal Tedavisi, Konya Kanal Tedavisi Fiyatları için Dt. Rana Demir Diş Polikliniğinden randevu alabilirsiniz.

Konya Kanal Tedavisi

Kanal tedavisinin ne olduğunu daha iyi anlayabilmek için kısaca diş yapısından bahsedelim. Dişin ağız içinde görünen kısmına kron (taç)denir. Çene kemiğinde gömülü olan kısmına ise kök denilir. Taç kısmı mine (en dış tabaka) dentin ve pulpa(sinir) dokusundan oluşur. Diş kökü ise dıştan içe doğru sement, dentin ve pulpa dokusundan oluşur. Dişin en dış katmanı olan mine dokusu çok serttir ve bu tabakada sinir uzantıları olmadığı için ağrı hissi oluşmaz. Diş çürümeye mine tabakasından başlar. Sert ve sağlam olan mine dokusunu aşan diş çürüğü dentin tabakasına geldiğinde daha hızlı ilerlemeye başlar. Dentin tabakası mineye göre daha yumuşaktır ve dentine ilerleyen diş çürüğü ağrılara sebep olmaktadır. Çürük dokusu dentin dokusunu da aşarak pulpaya ulaştığında ise dişte şiddetli ağrılar başlar. Pulpa dokusuna ulaşmış diş çürüğünün tedavisi için kanal tedavi yapılması gerekli olur.

Kanal tedavisi nedir?

Kanal tedavisi çürük, iltihap ya da travma gibi nedenlerle pulpa dokusu hasar görmüş dişleri kurtarmak amacıyla uygulanan bir tedavi yöntemidir. Bu tedavi yöntemi ile dişin ve diş köklerinin içindeki hasar görmüş pulpa dokusu özel aletler yardımı ile temizlenir. Diş kökleri içerisinde yer alan diş kanalının içindeki pulpa dokusu temizlendikten sonra diş kanalları şekillendirilir, mikroplardan arındırılır. Sonrasında ise özel kanal dolgu malzemeleri kullanılarak kök kanalları doldurulur. Gelişen teknoloji sayesinde kanal tedavisinin uygulanması hem uygulayıcı için hem de hastalar için son derece konforlu hale gelmiştir. Uygun ekipmanlar kullanıldığında eğri köklere sahip olan dişler bile kolaylıkla tedavi edilebilir. Kanal tedavisi yapılan diş artık sinirlere sahip olmadığından dolayı ağrı yapmaz.

Kanal tedavi nasıl yapılır?

Öncelikle lokal anestezi ile diş uyuşturulur, ilgili dişin çürüğü temizlenir. Pulpa dokusuna ulaşıldıktan sonra hasta pulpa dokusu çıkarılır. Özel aletler yardımı ile diş kökünde yer alan kanallar temizlenerek genişletilir. Bir takım dezenfektan solüsyonlar kullanılarak kanallar yıkanır ve steril hala getirilir. Sonrasında özel pamuk paletler yardımı ile kurulanan kanallara kanal dolgu malzemeleri yerleştirilir. Uygun görülen durumlarda dişin kanal tedavisi tek seansta bitirilir ve yine aynı seansta çürüğün sebep olduğu diş boşluğu da dolgu materyalleri ile kapatılarak tedavi aynı gün tamamlanabilir.
Şiddetli iltihabın olduğu durumlarda ise ek tedavi seansları gerekebilir.

Kanal tedavisi ağrılı bir işlem midir?

Kanal tedavisi birçok kişinin ağrı duyma endişesi ile korktuğu ve ertelediği bir tedavidir. Fakat günümüzde kanal tedavi alanında gelişen teknolojiler sayesinde bu tedavi hem çok hızlı hem de ağrısız olarak yapılmaktadır.

Her çürük dişe kanal tedavisi uygulanmalı mıdır?

Hayır. Her çürük diş için kanal tedavi yapılması gerekmez. Hekim dişin pulpa dokusunu ve canlılığını korumayı hedefler. Fakat çürük veya çürüğün sebep olduğu toksinler pulpa dokusuna ulaşmışsa ya da diş kırığı sebebiyle pulpa dokusu açılmışsa bu etkenler pulpada geri dönüşü olmayan sorunlara yol açarlar. Şiddetli ağrının eşlik ettiği bu durumlarda dişi kurtarmak için yapılması gereken tek tedavi kanal tedavisidir.

Kanal tedavisi ne kadar sürer?

Kanal tedavisi dişin uyuşturulması, çürüğün temizlenmesi, pulpa dokusunun temizlenmesi, kök kanallarının şekillendirilmesi ve doldurulması sonrasında diş dolgusunun yapılması gibi bir dizi işlemi gerektirir. Bu işlerin yapım süresi toplamda ortalama 1 saattir.

Kanal tedavisi sonrası dişimi kaplama yaptırmalı mıyım?

Kanal tedavisi sonrasında diş kaplaması gerekip gerekmediğine hekiminiz kalan sağlıklı diş dokunuzun miktarına ve dayanıklılığına göre karar verecektir. Diş bütünlüğünün daha uzun yıllar sağlanabilmesi için bazı durumlarda kanal tedavili dişlerin üzerine kaplama yapılmasını önerebilmekteyiz.

Kanal tedavisi başarısız olursa ne yapılır?

Konya Kanal Tedavisi tüm kurallara uygun ve steril şartlarda eksiksiz yapıldığı zaman başarısız olma ihtimali çok düşüktür. Fakat hekim çok iyi bir tedavi yapmasına rağmen düşük ihtimal de olsa kanal tedavili dişlerde enfeksiyon gelişebilir. Bu durumlarda dişi kurtarmak için gerekli pansumanlar yapılarak tekrar tedavi edilebilir.

Kanal tedavi sonrası dişimde ağrı olur mu?

Konya Kanal tedavi sonrası çoğunlukla ağrı olmamaktadır. Fakat bazı durumlarda dişin üzerine baskı geldiğinde hafif bir ağrı hissedilebilir. Basit ağrı kesiciler ile kontrol altına alınabilen bu ağrılar birkaç gün içerisinde tamamen geçecektir.