Ortodonti Nedir?
Ortodonti normal diş yapısının olması gerektiğinden farklı ve çapraşık olan diş yapılarının bozukluğunu düzeltmeye yönelik eğitim almış diş hekimlerinin uzmanlık alanıdır. Ortodonti tedavisi normal diş yapısının olması gerektiğinden farklı ve çapraşık olması durumunda bu sorunun düzeltilmesi için ağız, diş, ve kafa yapısını inceleyerek dişlerdeki çapraşık diş problemlerini düzeltip, kişinin istediği dişlere kavuşmasını sağlayan bir tedavi yöntemidir.
Ortodontik Problemler Nasıl Ve Neden Oluşur ?
Hastanın Alt çenesinin ileride veya geride olması, iskeletsel bozukluklarının mevcut olması veya kişinin çene yapısının uyumsuzluk göstermesi ortodontik problemlerin oluşma sebeplerinden birkaçıdır. Bu problemlerin nasıl oluştuğuna gelecek olursak bunlara örnek olarak; çocukken biberonu ve emzikleri gereğinden çok daha fazla kullanmak, el tırnaklarını emmek veya parmakları emmek gibi durumlar ortodontik problemlerin ortaya çıkmasında etkili olduğunu düşündüğümüz etkenlerdendir. Erken yaşlarda meydana gelen süt dişlerinin erken veya geç kayıpları da bu tarz ortodontik problemler ortaya çıkarabilir.
İlk Ne zaman ortaya çıktı ?
Ortodontik tedavi 22 – 32 senelik bir geçmişe sahip olsa da aslında çok daha eskilerde dişlerin hareket edilebileceği düşünülmüştür. M.S 600 yıllarında Paulus Aegineta dişlerin şeklinin bozulmasında fazla dişlerin etkili olabileceğini söylemiştir. Ve dişlerin azaltılarak doğru şeklin elde edilebileceğini eklemiştir. Ortodontinin ilk temeli, Pierre Fauchard ile 1723 ve 1730 yılları arasında ortaya çıkan kitaplar ile insanlara duyurulmuştur. Tarihte ilk ortodontik aygıt 1723 yılında yapılmıştır. Bu şekilde basit diş hareketleri gözlemlenmiştir. Daha sonrasında araştırılıp geliştirilmesi ile günümüz yıllarına kadar güvenilir ve iyi bir diş hekimliği branşı haline gelmiştir. Ayrıca Mısırda bu branş ile ilgili resimler mevcut ilk ortodonti tedavilerini buradan görebilirsiniz.
Ortodonti Tedavi Yöntemleri Nedir, Süreç Nasıl İlerler?
Ortodonti tedavisi bir kaç aşamadan oluşur. İlk olarak ortodontistinizin sizi muayene ederek dişlerinizdeki uyumsuzluk sıkışıklık çapraşıklık yamukluk gibi problemleri fark ederek kişinin sorunun büyük olup olmadığı ve tedavi olup olmaması hakkında sizlere bilgi verir. Gerçekleşecek olan muayenede ortodonti uzmanı kişinin ağzını detaylı bir şekilde kontrol eder. Daha sonrasında ise hastanın tedavisi için nasıl bir tedavi seçilmesi gerektiği hakkında en doğru bilgiyi sizlere aktarır. Daha sonra hazırlık aşaması vardır. Hazırlık aşamasında ortodonti için gerekli koşulların sağlanması gerekir. Bu koşullar öncelikle hijyendir. Ortodonti tedavisinde hijyen çok önem arz etmektedir. Ağız içinde çürük olup olmadığı kontrol edilmeli ve var ise kesinlikle tedavi edilmelidir. Var ise kesinlikle tedavi edilmelidir. Ağız bakımı kusursuz bir şekilde yapıldıktan sonra hazırlık işlemi tamamlanmış olacaktır. Ortodonti tedavisi hazırlık aşamasından sonra planlama aşamasıyla ilerler ortodontistiniz ölçüm ve analizlerini bitirdikten sonra hastaya tedavi seçenekleri sunar. Bir den fazla seçenek olmasının sebebi ortodonti tedavisinin hastadan hastaya göre değişen bir tedavi yöntemi olmasıdır. Bu değişiklikler kişinin çene yapısına, diş ve ağız yapısına göre değişkenlik göstermektedir. . Karar aşamasına gelince gereken durumlar hastaya söylenir; “Ağzın darlığınızdan kaynaklı 1-2 dişinizin çekilmesi gerekmektedir” şeklinde söylenebilir. söylenebilir. Tedavi aşaması başladığında Ağıza ekartör takılır. Bu apareyin amacı hastanın ağızının tedavi süreci boyunca açık bir şekilde kalması ve ortodontist işini yapmasını kolaylaştırmadır. Diş telleri iki farklı şekilde takılmaktadır. Bunlar sıklıkla kullanılan yöntemlerdir. indirekt bonding yöntemi bunlardan birisidir. Bu yöntemde dişlere yapıştırıcı işe braketler yapıştırılır. Daha sonra ise aralarından ark telleri geçirilir. ardından ise lastikler takılır. Bu yöntem yeni teknolojinin bize sağladığı güvenilir bir yöntemdir. Tedavinin devamında öncesinde ağız ölçüleri alınmış hastanın kalıpları hazırlanır. Doğru kontroller yapıldıktan sonra diş teli veya ortheronun şeffaf plakları ağıza takılabilen bir hale gelmektedir.
Ortodonti Tedavisinde Kullanılan araçlar nelerdir?
- Şeffaf plaklar
- Hareketli Ortodontik araçlar
- Sabit Ortodontik araçlar
- Vidalı araçlar
Tedavi aşaması rahatsız geçecek mi?
Ağzınıza takılacak olan apareyler her zaman olmasa da sizi gün içinde rahatsız edebilir. Ancak doktorunuz bunun için size gerekli tavsiyeleri verecektir.
Ortodonti Tedavisinde Neden Şeffaf Plaklar ?
- Takıp çıkarılabilme özelliği ile tedavi sürecinizi kolaylaştırır.
- Tedavi sürecinizde yaşayacağınız acı,sızı ve ağrıları yok ederek tedavi sürecinizi mutlu geçirmenizi sağlayacaktır.
- Ortodontistinizin önerdiği şeffaf plaklarınız ağzınıza sağladığı muhteşem uyum ile herhangi bir diş sıkması veya çene rahatsızlığı yaşamınızın önüne geçecektir.
- Tedavinizin sürecini çok fazla hızlandırarak normal tedavilerden çok daha erken sağlığınıza kavuşmanızı sağlayacaktır.
- Damağınızda oluşacak olan rahatsızlıklar, ağzınızda oluşabilme ihtimali olan rahatsız edici kokuların oluşmasını takıp çıkarabilme imkanı ile engellemenizi sağlayacaktır.