Konya Ortodonti Uzmanı Rana Demir Özel Konya Ortodonti Kliniğinde Konya Yetişkin Ortodonti Uzmanı ve Konya Çocuk Ortodonti Uzmanı olarak ortodontik aygıtlar için randevu alabilirsiniz.
Ağız Dışı Aygıtlar
Yüz maskesi
Üst çenenin gelişim geriliği durumlarında, çenenin öne doğru büyümesini aktive etmek amacıyla kullanılmaktadır. Ağız dışından destek alırlar, ağız içine ise hasta tarafından takılıp çıkarılabilir elastiklerle bağlanırlar. Kullanım zamanı ve süresi hekim kontrolünde olmakla birlikte günde en az 16-18 saat kullanılmalıdırlar.
Çenelik
Alt çenenin ileride olduğu veya alışkanlık olarak öne kaydırıldığı durumlarda, büyümeyi frenlemek amacı ile kullanılan, kafadan destek alan ve çene ucuna kuvvet uygulayan aygıtlardır.
Fonksiyonel ortopedik çene tedavisi aygıtları
Fonksiyonel çene tedavilerinde apareyler, büyüme ve gelişim dönemindeki çocuklarda hastaların kendi kas hareketlerini kullanarak oluşan kuvvetlerle çeneleri ve dişleri hareket ettirirler. Hareketli ve sabit olarak kullanılabilen çeşitleri olmakla birlikte, tedaviye uygunluğu hekim tarafından belirlenmektedir. Bu tedavi protokolünde hareketli olan aygıtlar, günlük ortalama en az 16-18 saat kullanılmalıdır.
Hareketli Aygıt
Sabit Aygıt
Üst çene genişletme aygıtları
Üst çenenin iskeletsel veya dişsel darlığında uygulanan tedavi aygıtlarıdır. Sabit ve hareketli olmak üzere 2 türde uygulanabilirler. Apareyin kullanım şekli, problemin dişsel(yavaş genişletme) veya iskeletsel(hızlı genişletme) olmasına bağlı olarak değişebilmektedir. Her iki yaklaşımda da apareyin içerdiği vida belli alalıklarla çevrilerek genişletme sağlanmaktadır. Erken yaşlarda uygulanmayan genişletme protokolü daha sonra cerrehi destek gerektirebilmektedir. Tedavinin toplam süresi, genişletme sonrası pekiştirme protokolü ile birlikte 6-9 ay arası değişebilmektedir.
Sabit Aygıt
Hareketli Aygıt
Ortodontik mini vidalar
Ortodontik mini vidalar, tedavi sırasında dişler haricinde destek alanına ihtiyaç duyulduğunda kullanılan oldukça önemli yardımcı elemanlardır. Böylece istenilen diş hareketi kolaylaşmakta ve aynı zamanda istenmeyen diş hareketlerinin de önüne geçilmesi sağlanmaktadır. Mini implantlar, ağız içerisinde farklı kemik alanlarından destek alan, titanyum veya çelik yapıda materyallerdir. İşlem lokal anestesi altında ve birkaç dakika içerisinde sonlandırılmaktadır. Tedavi sırasında ihtiyaç sonlandıktan sonra anestezisiz çıkarılabilmektedir.
Yer Tutucular
Süt dişlerinin çürük veya başka sebeplerle erken kaybında, daimi dişler sürene kadar gerekli olan alanın korunması için uygulanan sabit veya hareketli aygıtlardır. Komşu dişlerin mevcut alana doğru devrilmesi önlenerek, o bölgede çapraşıklık veya darlığa sebep olması engellenir. Daimi dişin sürme durumu hekim tarafından takip edildiği sürede aygıtın ağızda kalması tavsiye edilir.
Sabit Yer Tutucu
Hareketli Yer Tutucu
Hawley Plakları
Çocuklarda daimi dişlerin sürme aşamasında, süt dişlerin de ağızda bulunduğu dönem karma dentisyon dönemidir. Bu dönemde uygulanan basit diş hareketleri, çene genişletme tedavileri, alışkanlık kırıcı aygıtlar veya yer tutucu görevi gören, kullanım amacına göre modifiye edilen, takıp çıkarılabilen plaklardır.
Dil Paravanlı Alışkanlık Kırıcı
Pekiştirme Aygıtları
Ortodontik tedaviler sonunda dişlerin eski haline dönmesini önlemek amacıyla kullanılan aygıtlardır.
Hareketli Pekiştirme Aygıtı (Essix)
Hareketli Pekiştirme Aygıtı (Essix)
Sabit Pekiştirme Aygıtı