Genetik (kalıtsal) düzensizlikler bireylerde daha çok iskeletsel bozukluklara veya diş eksikliklerine neden olabilir. Bu tür problemler erken yaşta ortodontist muayenesiyle teşhis edilebilmektedir.
2) Doğumsal anomaliler (dudak-damak yarığı gibi) iskeletsel yapıda gelişim geriliğine veya dişsel yapıda düzensizliklere neden olabilmektedir.
3) Parmak emme, kalem ısırmak, atipik yutkunma (dilin dişler arasına sokulması), uzun süreli biberon ve yalancı emzik kullanımı gibi sonradan kazanılmış alışkanlıklar iskeletsel ve dişsel yapıda problemlere neden olabilmektedir.
4) Süt dişlerinin erken kaybı veya süt dişlerindeki madde kaybına neden olan büyük çürükler daimi dişlerde sürme problemlerine yol açabilmektedir.
5) Diş gıcırdatma veya düşme, çarpma gibi travmalar ortodontik bozuklukların nedeni olabilmektedir.
6) Kulak-Burun Boğaz Problemleri; Adenoid (geniz eti) varlığı, bademcik iltihabı, burun kemiğinde deviasyon gibi KBB problemleri nedeniyle ağız solunumu yapan bireylerin iskeletsel yapısında gelişim problemleri meydana gelebilir. Normal şartlar altında solunum yapmak için burnumuzu kullanmalıyız. Çocukluktan itibaren devamlı olarak ağız solunumunun yapılması baş postürünün değişmesine ve iskeletsel gelişimin bozulmasına sebep olur. Uzun vadede üst çenede daralma, alt çenenin geride kalması vb gibi iskeletsel ve dişsel sorunlara yol açar. Buna adenoid yüz tipi denir.
Konya’da Ortodontist arayanlar için Uzm. Dt. Rana Demir kliniğinde hasta kabul etmektedir.