Konya Ortodonti, Konya Ortodonti Uzmanı, Konya Ortodontist, Konya Ortodonti Doktorları, Konya Ortodonti Klinikleri, Konya Ortodonti Fiyatları, Konya Diş Teli, Konya Diş Teli Fiyatları, Konya Ortodonti, Konya Diş Teli Fiyatları, Ortodonti Konya, Konya Diş Teli, Konya Ortodonti Doktorları, Diş Teli Fiyatları Konya, Konya Ortodonti Fiyatları, Konya Ortodonti Uzmanı, Diş Teli Konya, Konyada En İyi Ortodontist, Ortodonti Uzmanı Konya, Konya Ortodonti Klinikleri, Diş Teli Fiyatları 2023 Konya, Konyada Ortodontist, Konya Ortodonti Diş Doktorları, Konyada Diş Teli Fiyatları, Konyadaki Ortodontistler, Konya Ortodonti Randevu, Diş Teli Tedavisi Konya, Konya Çocuklarda Ortodonti, Konya Yekişkinlerde Ortodonti, Konya Şeffaf Plak Tedavisi, Konya Lingual Ortodonti, Konya Braket Çeşitleri, Konya Ortodontik Aygıtlar, Konya Çene Eklemi Rahatsızlıkları, Konya invisalign, Konya Orthero, Konya Telsiz Ortodonti, Konya Çene Bozukluğu, Rana Demir

Konya Ortodonti Uzmanı Rana Demir Özel Konya Ortodonti Kliniğinde Konya Yetişkin Ortodonti Uzmanı ve Konya Çocuk Ortodonti Uzmanı olarak çene eklemi rahatsızlıklarınızın tedavisi için randevu alabilirsiniz.

Çene eklemi rahatsızlıkları, çiğneme kaslarının, çene ekleminin ve onunla ilişkili yapıların tamamının rahatsızlıklarını tanımlamak için kullanılmaktadır. Genel olarak karşılaşılan en sık belirtileri; çiğneme kaslarında, şakak bölgesinde, alt çene ekleminde ağrı, ağız açmada veya kapamada ses, ağız açmada ağrı ve kısıtlanmadır.

Çene eklemi rahatsızlıkları genel olarak kas veya eklem kaynaklı olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Kliniğe şikayetle başvuran hastaların öncelikle detaylı anamnezi ve gerekli ise radyografileri alınarak muayenesi tamamlanır. Daha sonra elde edilen sonuçlarla rahatsızlığın kas mı yoksa eklem kaynaklı mı veya ikisini ilgilendiren bir rahatsızlık mı olduğu anlaşılarak tedavi planlanmalıdır.

Çene eklemi rahatsızlıklarının belirtileri;

⦁ Baş ağrısı,
⦁ Kulak ağrısı,
⦁ Çene eklemi ağrısı,
⦁ Yanak ve şakaklarda ağrı,
⦁ Boyun ve sırt kaslarında ağrı,
⦁ Çene açmada ağrı ve kısıtlanma,
⦁ Çene kapatmada kısıtlanma,
⦁ Çene açılırken/kapatılırken veya sağa/sola oynatılırken pop, klik veya sürtünme sesi oluşması,
⦁ Kulaklarda çınlama,
⦁ Dişlerde aşınmalar ve hassasiyet,
⦁ Dişlerinin kapanışının bozulması,
⦁ Alt çenede kayma, vb…

Çene eklemi rahatsızlıklarının nedenleri

Çene eklemi rahatsızlıklarının nedeni birden fazla faktörlü olabilmektedir. Bunlardan bazıları;
⦁ Diş sıkma ve gıcırdatma,
⦁ Sürekli tek taraflı çiğneme,
⦁ Diş eksiklikleri,
⦁ Dişlerin kapanış bozuklukları,
⦁ Stres,
⦁ Duruş bozuklukları,
⦁ Ağız içindeki kapanış bozuklukları ve dişlerle ilgili sorunlar,
⦁ Baş, boyun ve çene bölgesine gelen travmalar,
⦁ Baş ve boyun bölgesinin etkileyen sistemik hastalıklar ve tümörler,
⦁ Nörolojik veya psikolojik bozukluklar,
⦁ Doğumsal yapısal bozukluklar,
⦁ Vücutta bağ dokusu gevşekliği,
⦁ Sakız çiğneme, kalem ısırma gibi anormal alışkanlıklar, vb…

Klinik muayene

Eklem rahatsızlığı ile kliniğe başvuran hastalardan öncelikle tıbbi ve ağız sağlığı ile ilgili detaylı bir hikaye almak önemlidir.

Daha sonra hastanın ağız içi muayenesi, eklem ve baş-boyun bölgesi kaslarında ağrı değerlendirlimesi, çene hareketlerinde eklem sesleri varlığı, ağız açma mesafesi ile devam edilmektedir.
Kliniğe başvuran hastada öncelikli olarak panoramik çene röntgeni değerlendirmesi yapılır. Ek değerlendirmeye ihtiyaç duyulan hallerde MRI ve 3 boyutlu volumetrik dental grafi tetkiki yapılmaktadır.

Çene eklemi rahatsızlıklarının tedavisi

Eklem rahatsızlıklarında tedavisinde amaç, hastaya normal ve ağrısız çene fonksiyonlarını tekrardan kazandırmaktır. Tedavi safhasında bütüncül olarak, hem hastalar bu konuda eğitilmeye çalışılır hem de sebep olan faktörler ortadan kaldırılır. Tedavi sonunda ise ; çene eklemi etrafındaki enfeksiyona bağlı oluşan basıncın düzenlenmesi ve kaslarda oluşan kasılma alanlarının iyileşmesi ile akut veya kronik ağrılar sonlanır.

Eklem ve kaslarda elde edilen iyileşmesi sonrası dişsel kapanışın doğru eklem hareketlerini sağlamak için tekrar düzenlenmesi gerekebilmektedir. Bu işlemler dolgu, protez işlemleri, ortodontik tedaviler ve çene cerrahilerini içermektedir. Böylece elde edilen iyileşme uzun dönemde stabil hale getirilir.

Eklem rahatsızlıkları tedavileri sırasıyla veya eş zamanlı olarak şunları içermektedir;

⦁ Yumuşak diyet;

⦁ Sıcak/soğuk uygulamaları;

Çiğneme kaslarına uygulanarak rahatlama sağlanılır.

⦁ İlaç tedavisi;

Ağrıyı kesmek, kasları gevşetmek ve ruhsal rahatlama için verilir.

⦁ Fizik tedavi;

Hastada ağrıyı azaltmak, kasları gevşetmek ve kısalmış dokuların gerilmesi için yardımcı olur.

⦁ Psikoterapi;

⦁ Botoks;

Gerginliğe yol açan çiğneme kaslarının aktivasyonunu azaltarak diş sıkmayı engelleyerek eklem üzerindeki yükü azaltmak amaçlanır.

⦁ Kas içi enjeksiyon;

Çiğneme kaslarına uygulanan lokal ansteziklerle kas içi spazm alanlarında kanlanma arttırılarak o alan dağıtılmaya çalışılır.

⦁ Splint tedavisi;

Kasları gevşetmek, kapanış bozukluklarını düzenlemek, diş sıkmayı önlemek ve eklemin doğru konumuna gelmesini sağmalak için yapılan, alt çenenin rahat ve serbest şekilde hareketini sağlayan şeffaf, dişleri kaplayan ve takıp çıkarılabilen plaklardır. Hastanın plağını bazen gece yatarken fakat sıklıkla tüm gün kullanması istenir.

⦁ Eklem içi enjeksiyon;

Eklem içine ağrı kesici veya eklem içi düzensizliklerin varlığında eklemde kayganlığı arttıran maddeler verilmektedir.