Konya Çene Bozukluğu, Konya Çene Bozuklukları, Konya Çene Ameliyatı, Konya Çene Bozukluğu Tedavisi için Ortodonti Kliniğimizden randevu alabilirsiniz.
Çene bölgesinin beslenme, konuşma, solunum gibi çok önemli fonksiyonları vardır. Çenede deformiteye yol açan çok sayıda hastalık ve sendrom vardır. Çene bozuklukları her zaman üst ve alt çene, yüz ve baş ile beraber değerlendirilir. Çenenin herhangi bir bölümünde meydana gelen gelişme geriliği veya aşırı gelişme çenede ve yüzde işlevsel ve şekilsel bozukluğa neden olur.
Çene ameliyatı, üst ve alt çenenin doğumsal ve sonradan oluşan bozukluklarını, birbirlerine ve yüzün bütününe olan uyumunu, fonksiyonel bozuklukları ve deformitelerin düzeltilmesi için yapılan ameliyatlardır.
Çene Ameliyatına Hangi Hastalar Uygun? Kimler Çene Ameliyatı Olmalıdır?
Çene ameliyatı hakkında sıkça sorulan soruları aşağıdaki videoda cevaplıyoruz:
Çene Ameliyatı Öncesi Muayene Nasıl Yapılır?
Öncelikle ağız içerisinde ayrıntılı bir ortodontik değerlendirme yapılır. Bir çok nedene bağlı olarak alt çenede ısırım sorunları, şekilsel ve estetik bozukluklar görülebilir.
Hastanın eklem ve ısırım şikayetleri çok şiddetli olursa bazen yaşamı ileri derecede zorlaştırabilir. Ancak ortognatik cerrahi ile bunları düzeltmek erişkin her yaşta mümkündür.
Genel olarak alt çenedeki deformiteye göre hazırlık yapılır. Hastanın diş, diş eti yapısı ve dizilimi, kemik yapısı ve gelişim özellikleri, iskeletin yumuşak dokulara olan etkisi not edilerek grafileri istenir.
Isırım bozukluğuna bağlı Ortognatik bir ameliyat planlanıyorsa; Sefalometrik incelemeyi takiben ortodontik tedaviye başlanır.
12 yaşına kadar kalıcı dişler çıktığı için en uygun zaman bu yaştır.
Ortodontik tedavi sonrası iyi bir diş dizilimi sağlandıktan sonra çene ameliyatı planlanır.
Çene Ameliyatı Hangi Yaşta Yapılır?
Erken yaşlarda yapılan kemik ameliyatlarında, kemik gelişimi etkilenebileceği için genel olarak çene ameliyatları da 18 yaşından sonra yapılır.
Aşırı gelişim geriliğine bağlı, beklenilmemesi gereken durumlarda; kemiklerin boyunu uzatmak amacı ile daha küçük yaşlarda da ameliyat yapılabilir.
Ayrıca, çene eklemine müdahale edilmesi gereken durumlarda da 18 yaşından küçükler için çene ameliyatı yapılabilir.
Çene Ameliyatı Zor Mu ve Nasıl Yapılır?
İhtiyaca göre, çeneyi ileri ya da geriye almak için yapılır. Eğer bir asimetri ya da eğrilik varsa bu da düzeltilmeye çalışılır.
Alt çene ameliyatı ağız içerisinde, her iki tarafta dişlerin arkasında alt çene kemiği üzerinde yapılan 3-4 cm lik bir kesi ile yapılır.
Alt çene için hazırlanmış ısırma plağı dişler arasına yerleştirilir. Alt çenenin ve ısırımın ideal yeri belirlenir. Daha sonra kemiğin bütünlüğünün sağlanabilmesi için birbirinden ayrılmış iki kemik yaprağı yeni pozisyonda tekrar birbirlerine vida ile tespit edilir.
Vidalar boynun her iki tarafında açılan 3-4 mm’lik çok küçük deliklerden yerleştirilir. Buralarda izler bir süre sonra belirsiz hale gelir ve görünmez.
Çene Ameliyatı Kaç Saat Sürer?
Her bir çenenin (alt/üst) ameliyatı ortalama 1-2 saat arasında sürer.
Çene Ameliyatında Risk Var Mı?
Her ameliyatta görülebilen yüzde şişme, bulantı, kusma, küçük kan sızmaları dışında görülebilecek olan komplikasyon alt dudaklarda his azalması veya kaybıdır. Tam duyu kaybı çok nadir görülür.
Alt çene kemiğinin (mandibula) içinden (her iki taraftan) alt dudak ve alt dişlere duyusunu veren bir sinir geçmektedir.
Ameliyatta alt çene kemiğini iç ve dış yaprak olarak uzunlamasına birbirlerinden ikiye ayırırken bu sinir ameliyat süresince itina ile korunur.
Sinir iç yapraklarda kalır ve zarar görüp görmediği her aşamada kontrol edilir.
Çok nadir olmakla beraber eğer sinir sıkışır veya hasar görürse mikrocerrahi teknikle (mikroskop altında) onarım sağlanabilir.
Bu nedenle ameliyatı yapan cerrahın mikrocerrahi tekniğe de hakim olması önemlidir. Çene ameliyatında; (eğer hastanın bilinmeyen özel bir riski yoksa) ölüm riski yoktur.
Çene Ameliyatından Sonra İyileşme Süreci
Çene Cerrahisi uygulanan hastalarda ameliyat sonrası; ağrı kesici, antibiyotik ve yüzün şişmesini azaltacak tedaviler uygulanır. Yanı sıra serumlarla da destek tedavisi yapılır.
Hastanın yoğun bakımda kalmasını gerektirecek durum çok nadir görülür. Beslenmeye aynı gün sulu gıdalarla başlanır.
Hastanın genel durumu düzeldikten sonra ve bu süreç genellikle çene ameliyatından 2-4 gün sonra olur. Alt ve üst çene dişleri birbirlerine lastiklerle tespit edilerek ağız 1-3 haftalığına kapatılır. Bu kemik iyileşmeyi daha güvenli hale getirir.
Çene Ameliyatı Fiyatları
Çene ameliyatı fiyatları hakkında bilgi alabilmek için, muayene olmanız gerekir. Muayeneye gelemeyecek kadar uzak olan hastalarımız, whatsapp üzerinden fotoğraflarını iletip, fiyat bilgisi talep edebilirler.