Konya Çocuk Diş Hekimi, Konya Çocuk Diş Doktoru, Konya Pedodonti, Meram Çocuk Diş Hekimi için Dt. Rana Demir Özel Çocuk Diş Kliniğinden randevu alabilirsiniz.

Konya Çocuk Diş Doktoru

Çocuk diş hekimliği; daha sağlıklı bireyler ve daha sağlıklı bir toplum hedefine ulaşabilmek için diş hekimliği branşları içerisinde en önemli yeri kapsamaktadır. Çocukların diş sorunu yaşamadan diş hekimi ile tanışmaları ve güven bağı kurmaları oldukça önemlidir. Bu sayede ileride diş problemleri ile karşılaştıkları zaman diş hekimine gitmeyi kendileri talep edebilecektir. Çocuk hasta bir diş sorunu ile kliniğe başvurduğunda çocukla tanışılmalı, müsaade ediyor ise muayene edilmeli ve yapılması gereken tedaviler basitçe çocuğa anlatılmalıdır. Çocuğa anlatılanları anlaması benimsemesi, kabul etmesi ve tedaviyi istemesi için zaman tanınmalıdır. Birçok çocuk ilk gelişinde sadece keşfeder ve işlem yaptırmak istemez. Çocuğa saygı duyulmalı ve tedavi konusunda ısrarcı olunmamalıdır. Elbette ki doktor olarak bizler ağrıyan dişinin iyileşmesini, çocuğun ve ailesinin rahatlamasını isteriz. Fakat burada daha önemli olan husus çocuğun hekimine güvenmesi ve tedaviyi kabul etmesi için zaman tanınmasıdır. Ömür boyu sürecek olan diş hekimi hasta ilişkisinin en başta sağlıklı şekilde kurulması temel hedef olmalı ve sabırla yaklaşılmalıdır.

Süt Dişi Dolgusu

Süt dişlerinde meydana gelen çürükler çocuğun yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilir. Oluşan çürüğün temizlenmesi ve uygun materyallerle dolgu yapılması süt dişinin düşme zamanı gelene kadar ağızda sağlıklı olarak yer tutmasını sağlar. Erken dönemde kaybedilen süt dişleri beslenmeyi olumsuz etkileyebileceği gibi çene yapısında bozukluklara ve daimî dişlerin sürememesine sebep olabilir.

Süt Dişi Kanal Tedavisi

Süt dişlerinde ki çürükler ilerlediğinde süt dişinin pulpa dokusuna ulaşır, şiddetli ağrı ve enfeksiyonlara sebep olur. Alanında tecrübeli bir diş hekimi, ilerlemiş çürüğü olan süt dişlerini kanal tedavi ile ağızda tutabilir. Süt dişlerinde uygulanan kanal tedavisi farklı bir teknik gerektirir. Ağrısızdır ve son derece basit bir uygulamadır. Süt dişleri kaybedildiği zaman diğer dişlerin boşluğa doğru kaymaması için yer tutucu yapımı gereklidir. Şu unutulmamalıdır ki en iyi yer tutucu çocuğun kendi dişidir ve hasta dişi çekmemek için ne gerekiyorsa yapılmalıdır.

Yer tutucular

Süt dişlerinin en önemli fonksiyonlarından biri altlarında bulunan daimî dişlerin ağıza sağlıklı bir şekilde sürebilmeleri için yer tutmaktır. Herhangi bir sebep ile süt dişleri erken kaybedildiğinde ortaya. çıkan boşluğun yer tutucu dediğimiz ufak protezler yardımı ile doldurulması gerekir. Eksik süt dişlerin yerine yer tutucu yapılmadığı zaman komşu dişler boşluğa doğru kayacak ve boşluk istemediğimiz şekilde kapanacaktır. Bu durum çene kemiğinde yer alan daimî dişin sürmesine engel olup çene darlığına ve diş çapraşıklıklarına neden olacaktır
Yer tutucular; hareketli yer tutucular (takıp çıkarılabilen) ve sabit yer tutucular olarak iki gruba ayrılır:

Hareketli yer tutucular;

Hareketli yer tutucular takıp çıkarılabilen yer tutuculardır. Genellikle bu sorumluluğu taşıyabilecek daha büyük yaştaki çocuklar için tercih edilirler. Dişsiz boşluğun ölçüsü alındıktan sonra model üzerinde yer tutucu hazırlanarak laboratuvarda üretilir. Hazırlanan yer tutucu hasta ağzına uyumlandıktan sonra teslim edilir. Yer tutucu kullanan çocukların ağız hijyenine dikkat etmeleri son derece önemlidir. Hareketli yer tutucular gece yatarken mutlaka çıkarılmalı, dişler fırçalanmalı ve sabah kahvaltı sonrası tekrar dişler fırçalanarak yer tutucu ağıza takılmalıdır.

Sabit yer tutucular;

Sabit yer tutucular ağızdan alınan ölçüye göre kişiye uygun olarak laboratuvarda tasarlanır, üretilir ve komşu dişlerden destek alarak yapıştırılır. Sabittir. Sadece diş hekimi tarafından çıkarılabilir. Küçük boşluklarda ve yaşı küçük hastalarda kullanımı tercih edilir.

Fisür Örtücüler

Azı dişlerin çiğneme yüzeyinde bulunan girintilere fissür adı verilir. Bazı bireylerde fissürler çok derindir. Temizlenmesi zor olan bu alanlar çürük oluşumuna zemin hazırlayabilir. Okul çağındaki çocukların diş çürüklerinin birçoğu derin fissürler sebebi ile oluşmaktadır.

Fissür örtücü nedir?

Azı dişlerin çürümesine zemin hazırlayan diş yüzeyindeki oluklu yapının (fissürlerin) akışkan ve flor içeren bir dolgu maddesi ile örtülmesini sağlayan bir koruyucu diş hekimliği uygulamasıdır. Amacı gıda birikimine ve çürüğe elverişli bu girintilerin doldurularak düzleştirilip kolay temizlenebilen bir hale gelmesini sağlamak ve çürük riskini en aza indirmektir.

Fissür örtücü nasıl yapılır?

Gerekli ise öncelikle diş yüzeyi temizlenir, yıkanır ve kurutulur. İnce ve akışkan kıvamdaki fissür örtücü malzeme dişteki oluklara tamamen yerleştirilecek şekilde sürülür. Sonrasında ışıkla sertleştirilir. Bu işlem her bir diş için ortalama 3-5 dakika sürmektedir. İşlem hızlı basit ve ağrısızdır ve işlem öncesi anestezi yapılmasına gerek yoktur.

Fissür örtücü hangi dişlere yapılır?

Fissür örtücüler henüz çürümemiş, sağlam azı dişlerine uygulanır. Çoğunlukla okul çağındaki çocuklarda uygulanan bir tedavi olmakla beraber gerekli durumlarda yetişkin hastalarda da uygulanabilir.