Birçok hastalıkta olduğu gibi çocuklarda ortodontik tedavide de Erken teşhis ve Tedavinin önemi büyüktür. Erken müdahaleler sonucu birçok problemin önüne, daha problem oluşmadan geçirebilir. Ya da başlangıç halindeki problemler kolaylıkla atlatılabilir. Fark edilmeyen ya da önemsenmeyen problemler ise ileride daha büyük problemlere sebep olup hem tedaviyi zorlaştırır hem de maliyeti artırır.
Çocuklarda Görülen Ortodontik Problemlere Müdahale Edilmezse Neler Olur?
Ortodontik problemler iskeletsel (Çene ile ilgili olanlar) ve dişsel olarak ikiye ayrılmaktadır. Dişsel problemlerin Her Yaşta çözümü mümkün olsa da iskeletsel problemler için hastanın büyüme gelişim çağını geçmemiş olması gerekir. Aslında çocuklarda ortodontinin önemi de en çok burada ortaya çıkmaktadır. Müdahale edilmeyen çene problemleri, Örneğin alt çenenin çok geride olması ya da üst çenenin ileride olması gibi problemler erken yaşlarda tedavi edilmezse ilerleyen yaşlarda diş teli ya da çocuklarla yapılan müdahalelerin faydası olmayacaktır hastanın ameliyat olması gerekecektir.
Ağız solunumu, parmak emme gibi problemler de aynı şekilde erken yaşlarda tedavi edilmelidir. Dişsel problemler düşünüldüğünde ise ne kadar erken müdahale edilirse çocuğun çene gelişimine, psikolojisine ve ortodontik tedaviye olan kooperasyonuna etkisi o kadar iyi olacaktır. Ayrıca erken yapılan tedavilerin sonuçları daha hızlı ve stabil olacaktır.
Daimi Dişlenme Dönemindeki Çocuklarda Erken Tedavinin Önemi
Diş tellerinin takılabilmesi için tüm süt dişlerinin dökülmüş, Daimi dişlerin (12 yaş dişi de dahil) ağızda sürmüş olması gerekir. Bu dönemde diş yaşı kemik yaşında farklı olduğu için eğer çocuğun Kemik yaşı da uygunsa, büyüme gelişim devam ediyorsa çene ile ilgili problemlere de müdahale edilebilir hala. Belirtilen diş teli ve çene problemi için damaklık tedavileri bu yaşlarda kombine olarak da uygulanabilir. Yukarıda da belirtildiği gibi problem büyümeden müdahale etmek hem işlerin zorlaşmasını, uzamasını ve başka problemler oluşmasını engelleyecek, hem maliyeti azaltacak, hem de çocuğun fiziksel ve psikolojik gelişimine katkı sağlayacaktır.