Ortodontik Problemler Neden Oluşur?
Ortodontik tedavinin ilk aşamasında hastadan iyi bir anamnez alınmaktadır. Hastanın ilk muayenesi sırasında ağız sağlığı ve hijyeni değerlendirilir. Ortodontik tedaviye başlamadan önce dişlerin ve dişetlerinin sağlıklı olması gereklidir. Bu yüzden ağızda varolan çürükler ve dişeti problemleri değerlendirilir ve bunların tedavi gerekliliği anlatılır.
Başta panoramik film olmak üzere ortodontistin isteği üzerine sefalometrik, el-bilek filmleri alınır. Radyolojik ve dental muayene sırasında elde edilen bulgular hastanın tedavi planına kaydedilir.
Ortodontik tedaviye başlamadan önce tedavi planının ayrıntılı olarak yapılması gereklidir. Ortodontik tedaviye karar verildikten sonraki ilk randevuda hastadan alt ve üst çeneden ölçü alınmaktadır. Alınan bu ölçüler bilgisayarlı model analiz programıyla digital olarak arşivlenmektedir bu sayede modeller üzerinde her türlü ölçüm yapılabilmektedir.
Alınan sefalometrik röntgenler bilgisayarlı sefalometrik tanı araçları sayesinde incelenir ve tedavi planını oluşturmada etkin rol oynarlar. Hastanın ağız içi ve ağız dışı fotoğrafları çekilir ve hastanın dosyasında arşivlenir. Bu kayıtlar kişisel tedavi planı için gerekli bilgilerdir ve çok uzun dönem için saklanacak verilerdir.
Hastanın büyüme ve gelişim periodunun tespiti için gerekli görüldüğünde tedavi öncesi veya tedavinin bazı aşamalarında el-bilek röntgeni alınarak tedavi planına veya tedavi gidişatına şekil verilir.
Braketlerle Yaşamak ;
1- Ağız Hijyeni
Ortodontik tedavi esnasında ilk dikkat edilmesi gereken konu yeterli ağız hijyeninin sağlanmasıdır.
Ortodontik tedavi görmeden önce dişler üzerindeki yemek artıkları ve bakteri plağı gerek tükrük akışıyla, gerekse içilen su ile sürekli yıkanmakta ve uzaklaştırılmaktadır. Ortodontik tedaviyle birlikte dişler üzerine yapıştırılan braketler ve teller yemek artığı ve bakteri plağı için doğal bir tutucu ortam yaratmaktadır dolayısıyla dişeti hastalığı ve çürük oluşması riskini arttırmaktadır. Ortodontik aygıtlar bakteriler için tutucu bir ortam hazırladığından , dişler düzenli fırçalanmadığında çürük oluşumu ve dişlerde kalıcı renkleşmelerin oluşması kaçınılmazdır.
Düzenli fırçalama alışkanlığı olmayan bireylerde ortodontik tedavi endike değildir. Bu tür bireylere tedaviye başlanıldığı takdirde dişetlerinde kızarıklık ,şişlik,kanama gibi problemlerle karşılaşılmaktadır. Bu durum, ortodontik tedavide ciddi aksamalara ve duraksamalara neden olmaktadır. Ortodontistiniz sizi, uygun diş fırçaları, ara yüz fırçaları ve diş iplerinin kullanımıyla ilgili bilgilendirecektir.
2- Kontroller
Tedavinin öngörülen zamanda bitebilmesi için tedavi süresince rutin kontrollere zamanında gelinmeli,randevu atlanmamalıdır.
3- Ortodontik Tedaviye Alışmak
Ortodontik tedavi süreci, çocuklar tarafından, erişkin hastalara göre daha kolay tolere edilmektedir. Tedavi gören çocuklar, ders çalışabilir, sınavlara girebilir, oyun oynayabilir, spor ve sanat aktivitelerinde bulunabilir, ağız dışı aygıtlara uyum sağlayabilirler.
Tedavi sürecinin ilk bir kaç gününde dişlerde gerginlik hissi olsa da, zamanla dişler ve yanaklar bu duruma alışır ve teller yokmuşçasına bir adaptasyon olur. Dudaklar, yanaklar ve dil 1- 2 hafta süreyle irrite olabilir. Bu irritasyonu azaltmak için braketlerin üzerine koruyucu mum koyabilirsiniz. Size bunu nasıl yapacağınızı ortodontistiniz gösterecektir. Her ay yapılan kontrollerde tellerin tekrar aktive edilmesiyle gerginlik hissi birkaç gün için devam edebilmektedir. Bu süreç normal bir durum olup tellerin aylık aktivasyon periodlarında geçici olarak tekrarlayabilir.
Konya’da Ortodonti Tedavisi için Ortodontist Uzm. Dt. Rana Demir’den randevu alabilirsiniz.